­­­– En liten vekker

Stein Bø-Mørland, organisasjonssjef i Agder idrettskrets tror besøket fra Antidoping Norge kan ha vært en liten vekker for noen

DSC00637
Gode refleksjoner og spørsmål fra publikum underveis. Her ved Marianne Hilmarsen i Agder idrettskrets.

– Det er naivt å tro at alt som skjer i Agder er sunn og god idrett, sier Bø-Mørland.

Gjennom seminaret «Agder-idretten – en sunn treningsarena!» har både kretsen og de frammøtte idrettslagene fått oppdatert kunnskap og informasjon om trendene blant ungdommen og hva idretten kan gjøre for å forebygge.

Bø-Mørland forteller at han som trener, far og leder idretten er bekymra for de nye trendene og hvordan ungdommene utsettes for mer press.

– Det er tøft å være ung, slår han fast.

Mats Stadsnes holder foredrag
Mats Stadsnes ga et innblikk i hva ungdommen spør om og sier.

I tillegg til tre foredrag fra Antidoping Norge ga helsesykepleier Ane Haugland Torset en innføring i hvordan ungdomshjernen fungerer og viktigheten av søvn.

– Det kan koke over for en ungdomshjerne, fortalte hun.

Vi fikk også høre fra 19 år gamle Nikkolaj Gulbrandsen, en toppidrettsutøver i parafriidrett. Han er opptatt av hvor viktig det er å finne balansen i hverdagen mellom trening og alt annet som foregår i livet til en ungdom. Før han fikk en bedre struktur opplevde han flere skader på grunn av overbelastning.

Nikkolaj Gulbrandsen
Nikkolaj Gulbrandsen om hverdagen til en ung toppidrettsutøver.

Marianne Hilmarsen er rådgiver for paraidretten og ungdomsidretten i Agder. Hun har vært en pådriver for samarbeidet med Antidoping Norge. Hilmarsen er opptatt av at ungdommen må møte trygge voksenpersoner og rollemodeller, i tillegg til at kunnskapsgapet må tettes.

– Ungdommene dras i flere retninger og har mer press på seg enn tidligere. Derfor er det viktig at idrettslagene i Agder får vite om arbeidet til Antidoping Norge og de ressursene og verktøyene som de kan benytte seg av, avslutter Hilmarsen.

I tillegg til seminaret har ADNO besøkt de videregående skolene Kvadraturen i Kristiansand og Sam Eyde i Arendal. Det ble også holdt foredrag for Kristiansand Topphåndball og for studenter ved Universitetet i Agder.