Kan astmalegemiddel forbedre sprintprestasjon?

Det skal ett av forskningsprosjektene som har fått støtte fra ADNO undersøke.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
I Stock 469076917
Tidligere studier har vist at lovlige doser salbutamol ikke gir prestasjonsfremmende effekt i utholdenhetsidrett, men kan det gjøre det i sprint? Det skal et nytt forskningsprosjekt med støtte fra ADNO forske på.

To forskingsprosjekt har fått støtte fra ADNO i denne omgang.

Julie Sørbø Stang ved institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole er prosjektleder for det ene.

Sprikende resultat fra før

De vil undersøke om bruk av en lovlig dose salbutamol (beta2-agonist) har en prestasjonsfremmende effekt på sprintprestasjon under og etter et utholdenhetsarbeid på ergometersykkel.

– Den mulige prestasjonsfremmende effekten av beta2-agonister på utholdenhetsprestasjon (aerob prestasjon) og sprintprestasjon har hver for seg er blitt undersøkt i flere studier. Fordi det er blitt mistenkt at idrettsutøvere uten astma bruker beta2-agonister for å forbedre prestasjonen, forklarer Stang og fortsetter.

– Konklusjonen er at beta2-agonister ikke bedrer prestasjonen i utholdenhetsidretter i dosene og metodene for bruk tillatt av WADA. Når det gjelder anaerob prestasjon (sprint, styrke, hurtighet) er resultatene mer sprikende og noen studier rapporterer positiv effekt. Det kan derfor tenkes at beta2-agonister kan bedre evnen til spurt og kortere perioder med høy energiomsetning under en utholdenhetskonkurranse, og dermed prestasjonen, forteller Stang.

Prosjektet er nå i planleggingsfasen og vil rekruttere deltakere og starte innsamling fra høsten 2021.

– Ved å teste anaerobe egenskaper (sprint, power) under et utholdenhetsarbeid vil denne studien gi verdifull kunnskap om dette medikamentet (beta2) kan påvirke idrettsprestasjon og vil være av interesse for WADA, ADNO og alle andre som er interessert i fair play i idrett, mener Stang.

Her kan du se oversikt over pågående forskningsprosjekt

Skal teste syklister

Hun forteller at de vil bruke godt trente syklister som ikke har astma i studien. Deltakerne skal utføre flere 30-sekunders sprinter for å undersøke effekten på maksimal og gjennomsnittlig effekt i sprintene.

Uten forskingsmidlene fra ADNO ville det vært vanskelig å gjennomføre studien.

– Det betyr veldig mye å få forskningsmidler. Å gjennomføre en legemiddelstudie gir en del ekstra kostnader og uten støtte hadde det vært vanskelig å få gjennomført denne studien nå. Vi er spesielt glade for å ha støtte fra ADNO i en slik studie, og et godt samarbeid videre er en vinn-vinn situasjon slik vi ser det.

Carsten Lundby, professor ved Høgskolen i Innlandet leder det andre prosjektet som har blitt tildelt forskningsmidler.

"Applying the assessment of hemoglobin mass and blood volume measurements to anti-doping settings" er tittelen på prosjektet.

– Målet med prosjektet er å teste bruken av hemoglobinmasse/blodvolummålinger for antidoping-formål, skriver Lundby i søknaden.

Fredrik Lauritzen, forskningssjef i ADNO ser frem til å se hvilke resultater de to forskningsmiljøene kommer frem til.

Antidoping Norge ønsker å stimulere til forskning innen antidopingfeltet og det er gledelig å se at norske forskningsmiljøer engasjerer seg i tematikk som kan bidra til å videreutvikle og styrke antidopingarbeidet, både nasjonalt og internasjonalt. Vi gleder oss til å følge disse prosjektene fremover, sier Lauritzen.