– Det er jo helt sykt

Slik beskriver Kasper Kvello nesten 470.000 visninger på videoen hvor han besøker tollen for å lære mer om hvordan dopingmidler blir stoppet.

Toll 4

I fjor inngikk Antidoping Norge et samarbeid med Kasper Kvello, kjent som Styrketreneren på TikTok, for å kunne nå bedre ut til unge med vår anonyme chattetjeneste Dopingkontakten.

Samarbeidet har vært en suksess og TikTok-videoene har resultert i flere henvendelser til Dopingkontakten.

– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med Styrketreneren på TikTok. I etterkant av hver video har det vært stor pågang på chattjenesten vår, og det er åpenbart at vi treffer mennesker i målgruppen som i utgangspunktet ikke kjente til oss før samarbeidet, sier Marte Otterholm Fjeld. Hun jobber som rådgiver i Antidoping Norge og har ansvaret for Dopingkontakten.

Litt mystisk

I den seneste videoen besøk Kvello tollen på Østlandsterminalen for å se hva som har blitt stoppet. Med nesten 470.000 visninger, over 700 kommentarer og nesten 50.000 likes, så er det den videoen som har nådd bredest ut.

– Det er alltid morsomt når en video får mange visninger, men kanskje litt ekstra nå som man har en tydelig mening med videoen. Med tanke på kommentarene på videoen er det helt tydelig at doping er mer utbredt enn mange tror, noe jeg syntes er trist, sier Kvello selv.

Grunnen til å denne videoen treffer så bra tror Kvello har sammenheng med at doping er litt mystisk. Noe man ikke kan så mye om.

– Det er et tema som helt tydelig fenger publikum. Det er nok en video som både er underholdende, skremmende og interessant på samme tid, slår han fast.

Treffer en yngre målgruppe

Julie Vissgren er seniorrådgiver i Tolletatens kommunikasjonsstab, syns det bra at dette budskapet kommer ut til en yngre målgruppe.

– Det er veldig bra at både tematikken og budskapene treffer så godt blant målgruppen. Vi tar opptil flere beslag av dopingmidler i uka, og mange av de er ment for unge mottakere. Å jobbe forebyggende, er viktig del av vårt samfunnsoppdrag, og vi er glade for å kunne bidra inn i en video på en kanal som treffer den yngre målgruppen så godt som den gjør her. Ikke bare er doping i seg selv farlig. Å bestille dopingmidler på nett, er også en form for russisk rulett. Man vet aldri hva det faktisk inneholder, og det er det viktig at folk vet, sier Vissgren.

Rekordbeslag

Bakgrunnen for videoen var rekordbeslaget av dopingmidler i tollen i 2023.

– Vi ønsket derfor å rette fokus mot en av risikoene ved å bestille doping og tenkte det ville være spennende at folk fikk se hvordan toll jobber for å avdekke ulovlige dopingmidler. Tallene og tilbakemeldingene tyder på at folk synes det var både interessant, lærerikt og viktig, forklarer Otterholm Fjeld.

Med bakgrunn i tallene er Kvello enig i at dette var en video som traff publikum. Han mener at det må lages mer forebyggende innhold som dette.

– 470.000 visninger er jo helt sykt, hvert fall på en video som er over 4 minutter lang. Det som er ekstra kult er jo at dette er organiske visninger. Det er sjeldent en video på TikTok får så mange visninger organisk, så det viser at man har gjort noe riktig. Det er Ingen tvil om at det bør produserer mer innhold som dette, for å forebygge doping blant unge i samfunnet, avslutter Styrketreneren.

Både Styrketreneren og den omtalte videoen finner dere på TikTok.