Virke-leder Eriksson: – De klassiske bole-gymmene finnes fortsatt

– Vi må sørge for at det er de Rene Sentrene som er best på å rekruttere ungdom, sier Mee Eline Eriksson. Sammen med Jørn Stian Dahl fra Fresh Fitness diskuterer hun hvordan ta vare på ungdom på treningssenter, i den siste episoden av Antidoping-podden.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Mee Eline
Mee Eline Eriksson er bransjedirektør i Virke Aktiv Helse og er spesielt engasjert i at treningssentrene skal være en viktig del av løsninga for å lese Norges folkehelseproblem.

Stadig flere ungdommer bytter ut organisert idrett med treningssenter. Forskning fra Oslo Met viser at nærmere seks av ti av de som har vært med i idretten, har sluttet før de er kommet i 17–18-årsalderen.

Jørn Stian Dahl, produktsjef i Fresh Fitness, merker godt at mange kommer fra idretten til dem. Han har vært i treningsbransjen i over 25 år, og merker stor forskjell både i antall ungdommer og motivasjonen de har.

Savner større engasjement

Likevel synes han ikke det er nok fokus på ungdommene i bransjen.

– Jeg savner jo et større og tyngre bransjeengasjement på det. Det er mange ting vi skal ta hensyn til, men ungdom er jo en av dem. Og kanskje en av de viktigste. De må ta tak i det og ha et bevisst forhold til det, sier Dahl i den siste episoden av Antidoping-podden.

Jørn Stian Dahl, produktsjef i Fresh Fitness og Mee Eline Eriksson, bransjedirektør i Virke Aktiv Helse er gjestene i siste episode av Antidoping-podden.


I anledning lansering av den nye versjonen av Rent Senter-programmet, inviterte vi to sentrale personer i treningssenterbransjen til podkasten vår.

Hør episoden her eller der du hører podkast: Kan treningssentrene redde folkehelsa vår?

Vi ville snakke om treningssentrene som folkehelseaktør og det samfunnsansvaret mange i bransjen vil ta. Begge mener bransjen har et særlig stort ansvar når det kommer til de yngste medlemmene.

Satser på e-læring for ungdom

Jørn Stian Dahl har selv vært en sterk pådriver for å gå gi ungdom en god inngang på treningssenter. Han tok initiativ til introduksjonsprogrammet "Studiolappen" i Stamina (nå Family Sports Club), som skulle gi ungdommene en innføring sammen med personlige trenere før de trente selv.

I Fresh Fitness har de nå et e-læringskurs for alle medlemmer mellom 15-18 år. Ungdommene får kunnskap om trening, kosthold og kosttilskudd. Antidoping Norge bidrar også med to moduler.

– Vi vil gi ungdom trygghet og kunnskap når de begynner å trene hos oss. Det er lett å se at de blir bombardert med mye informasjon i sosiale medier. Vi kan være et mer formelt sted der vi gir troverdig informasjon.

Et initiativ, Mee Eline Eriksson, bransjedirektør i Virke Aktiv Helse, heier veldig på.

– Jeg har veldig stor respekt for hvordan Jørn Stian jobber og engasjementet hans for ungdom på treningssenter.

– Er alle treningssenter rusta for å ta i mot den økende tilstrømminga av ungdommer?

– Det er veldig store variasjoner i treningssenterbransjen. Alt fra de som ligger langt frampå, til de som er bakpå. Du har de klassiske bole-gymmene på hjørnet. Vi vet hvor de ligger og hvem de er, de finnes fortsatt. Det er utfordrende, men det viktigste for oss som bransjeorganisasjon er at det ikke er de som er best på å rekruttere de unge, sier Eriksson.

Potensial for nye medlemmer

Kristoffer Lie Loftheim, rådgiver for treningssenter i ADNO, håper Rent Senter-programmet også kan bidra til at sentrene blir et trygt sted for ungdom.

– Det å bli et Rent Senter er jo et standpunkt treningssenteret tar. Det er en mulighet for å skille seg ut og vise seg fram, til for eksempel foreldre. Her kan de se at treningssenteret har tatt et valg ved å bli et Rent Senter. De har nulltoleranse for doping og jobber for å være et trygt senter du kan sende ungdommene dine til, sier Loftheim og legger til:

– Det er et kjempeviktig samfunnsansvar og i tillegg er det jo potensiale for nye medlemmer. Det er mange som står mellom forskjellige typer senter når de skal melde seg inn.

Loftheim forteller også om mulighetene som ligger i den nye versjonen av Rent Senter-programmet mot slutten av episoden.

Kan bli enda flinkere til å vise seg frem

Temaet trening på resept, som Mee Eline Eriksson er svært engasjert i er også et tema i podkast-episoden.

– Vi har et veldig stort potensiale. De som jobber på treningssentrene i dag har høy utdanning og mange er spesialister på ulike område. Bransjen bør kanskje være enda flinkere til å vise frem hvem vi er, og det de er flinkest på, mener Eriksson

Hør mer om hvordan treningssentrene kan være løsningen på å redde folkehelsa vår, kosttilskudd på treningssenter og hva det første Mee Eline og Jørn Stian tenker på når de hører ordet doping i den siste episoden av Antidoping-podden.