– Bruker kroppen og hodet ekstremt mye

Mats Gundersen i Norges Motorsportforbund mener det er viktig at Antidoping Norge viser bredden av idrett og utøvere i Norge.

DSC01299
Det ble diskutert hvordan særforbund og ADNO kunne jobbe sammen for å få ut budskapet

To ganger i året arrangerer Antidoping Norge seminar for særforbundene. På høstens seminar var 34 frammøtte fordelt på 28 særforbund. De fikk siste nytt om neste års dopingliste, hva som trender på TikTok og hvilke verktøy som Antidoping Norge kan tilby i det forebyggende arbeidet.

Det ble også diskutert hvordan man kan bruke utøvere som forebyggere og stemmer i antidopingarbeidet. Og hvordan man sammen kan løfte fram budskapet om en ren idrett. Det kom flere gode forslag fra salen, noe kommunikasjonssjef Halvor Byfuglien tok imot med åpne armer.

Mats Gundersen er breddeidrettssjef i Norges Motorsportforbund og vil gjerne bruke innhold fra Antidoping Norge aktivt framover.

– Møtet i dag viser at det er viktig at vi treffes regelmessig, sier Gundersen.

Han mener det er fort gjort å tenke at antidopingarbeid ikke er så viktig når man driver med motorsport.

– Da glemmer man ofte at utøverne bruker kroppen og hodet ekstremt mye.

Selv om topputøverne kanskje har mest å tjene på en snarvei, ser Gundersen på dopingstatistikken generelt at det er breddeutøverne som oftest havner i utføret.

– Dessverre skyldes det at de ikke har rett informasjon og kunnskap. Det må vi klare å forebygge. I tillegg er dette unge som trener på et treningssenter, hvor man er litt utenfor idretten. Ja, man er en konkurranseutøver, men vi må huske at dette er ungdom på 16, 17, 18 år som ser seg selv i speilet og vil se bra ut, sier Gundersen.

Derfor mener han det er viktig at Antidoping Norge har et ansvar for å komme med informasjon og vise at dette gjelder for flere enn de største idrettene og at det viktig å vise bredden av utøvere.

Samarbeidet med ADNO opplever han som godt, men innrømmer at de kan bli enda flinkere til å invitere Antidoping Norge inn på konferanser og seminarer. Samtidig håper han at ADNO kan bruke mer penger på å være ute på enda flere arrangementer for å forebygge.