Begrenset bruk av simulert høyde blant norske utøvere

Svært få norske utøvere har varslet om bruk av simulert høyde i 2022.

Skin

Idrettstinget 2021 vedtok å oppheve norsk idretts forbud mot opphold i simulert høyde. I vedtaket ble det også besluttet at det skulle utarbeides retningslinjer som blant annet skulle sikre trygg og forsvarlig bruk.

Det er kjent at simulert høyde kan påvirke utøverens blodverdier og blodprofil, og sånn sett kan få konsekvenser for antidopingarbeidet. God registrering om benyttelse av metoden var derfor noe Antidoping Norge (ADNO) var opptatt av.

Ifølge retningslinjene utarbeidet av Norges idrettsforbund (NIF) og innført av Idrettstinget, skulle derfor bruk av simulert høyde registreres på følgende måter:

  1. Utøvers bruk av simulert høyde skulle registreres hos aktuelt særforbund som igjen skulle videreformidle informasjonen til Antidoping Norge
  2. Meldepliktutøvere skulle gi informasjon om bruk av simulert høyde direkte til Antidoping Norge

Ved inngangen til 2023 var totalt syv utøvere registrert som brukere av simulert høyde. Dette er basert på informasjon fra utøvere gjennom dopingkontrollskjemaer og informasjon fra særforbund. Ingen breddeutøvere har registrert bruk av simulert høyde i 2022.

- Basert på informasjon fra særforbundene og utøveres dopingkontrollskjema, ser det ut til at bruk av simulert høyde blant norske utøvere per nå er svært lite utbredt, sier daglig leder Anders Solheim.

I lys av den svært begrensende bruken, mener ADNO at ordningen med registrering via særforbundene bør tas opp til vurdering.

- Men meldepliktutøvere må fortsette å registrere bruk av simulert høyde via rapporteringssystemet ADAMS. Dessuten må utøvere som er eksponert for simulert høyde også fortsette å registrere dette på dopingkontrollskjemaet iht. antidopingregelverket, sier daglig leder Anders Solheim.