Antidoping-podden: Trenger jeg kosttilskudd?

Toppsyklist Emilie Moberg og ernæringsrådgiver ved Olympiatoppen, Morten Mørland er ukas gjester i Antidoping Norges podkast.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Facebook EM
Emilie Moberg har deltatt i flere VM og OL for Norge. Samtidig er hun halvveis i studiet til å bli klinisk ernæringsfysiolog.

– Jeg har alltid hørt at så lenge jeg har et sunt og variert kosthold, så trenger jeg ikke kosttilskudd. Så lenge jeg ikke har hatt noe mangler, forklarer Emilie Moberg i den ferske episoden av Antidoping-podden.

Sammen med ernæringsrådgiver ved Olympiatoppen, Morten Mørland er hun gjest i episoden som tar for seg kosttilskudd og hvordan idrettsutøvere og andre som trener bør forholde seg til det.

Hør Antidoping-podden her eller er på din podkastapp (Spotify, Acast, Apple podkast osv).

Utøvere har fått pakker de ikke har visst hva er

Moberg er selv ernæringsstudent og forteller at hun alltid har vært interessert i mat og kosthold. Som syklist med svært lange treningsøkter og konkurranser er hun spesielt avhengig i å få i seg nok og riktig næring. Selv mener hun likevel ikke det har vært vanskelig å få i seg det hun har trengt gjennom kosten.

– Jeg syns ikke det er vanskelig å spise nok, men det kan kanskje være vanskelig å få i seg riktig mat til riktig tid. Vi har mye fokus på å i oss nok væske og salter under lengre økter og ritt. Spesielt i etapperitt der vi konkurrerer mange dager på rad.

Moberg har i mange år vært en av Norges beste syklister og har ti år bak seg som proffrytter. For tida sykler Halden-syklisten for et britisk lag. 29-åringen merker at det er andre holdninger til kosttilskudd internasjonalt.

– Selv har jeg ikke opplevd det, men jeg vet om andre som har vært på lag der de har fått en pakke med masse greier. Det har sikkert bare vært vitaminer og mineraler, men de hadde ikke visst hva det var for noe. Da ville jeg vært skeptisk, sier Moberg.

Kan være vanskelig på internasjonale lag

Olympiatoppen kjenner også til at det kan være utfordrende å være kritisk til kosttilskudd for utøvere på internasjonale lag.

– Jeg kjenner igjen det Emilie sier. Det er nok vanskeligere for utøvere på internasjonale lag. Du har nok nasjoner som har et annet forhold til kosttilskudd og lettere pusher det på utøvere. Da kan man lett havne mellom barken og veden, og ville vise tillit begge veier, sier Morten Mørland.

Han oppfordrer utøvere til alltid å være kritisk og sjekke et kosttilskudd grundig, og gjerne ta kontakt med Olympiatoppen før man bestemmer seg for å kjøpe et kosttilskudd.

– De aller fleste får i seg det de trenger gjennom kostholdet, også toppidrettsutøvere. Men det er noen tilfeller det toppidrettutøvere trenger tilskudd. Det kan for eksempel være reiser der vi i Olympiatoppen anbefaler å ikke spise kjøtt, på grunn av potensiell forurensing av clenbuterol. Eller du har mangler som legen oppdager. Særlig utøvere som trener mye innendørs kan ha behov for vitamin-D, sier Mørland.

Hverken Olympiatoppen eller Antidoping Norge kan garantere for at et kosttilskudd er trygt å bruke med tanke på dopingrisiko.

Hør mer om kosttilskudd fra Moberg og Mørland i Antidoping-podden her eller på din podkast-app.