ADNO på besøk hos det kinesiske antidopingbyrået

Rådgiver Per Inge Rustad (34) i Beijing både for å lære og lære bort.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Gavedryss
ADNOs Per Inge Rustad og leder av testavdelinga i CHINADA, Wang Xinzhai. Foto: Privat

Antidoping Norge (ADNO) og det kinesiske antidopingbyrået (CHINADA) har samarbeidet i en årrekke. Etter et opphold på grunn av diplomatiske årsaker, ble samarbeidet gjenopptatt i 2017, og siden den gang har det vært møtevirksomhet i begge land, utveksling av personell og deling av erfaringer.

Les mer:ADNOs internasjonale engasjement

Høsten 2018 var CHINADA på besøk hos ADNO for å utveksle erfaringer med avdeling for kontroll og påtale, og i år har en kinesisk delegasjon på fem vært med på kontroll under verdenscuphelga i alpint i Kvitfjell. I desember var ADNO i Beijing både for å lære og lære bort.

- Jeg opplever samarbeidet med CHINADA som godt, og det er en gjensidig interesse for å lære av hverandres arbeid med antidoping. I løpet av mitt besøk delte vi erfaringer fra kontrollarbeidet, snakket om hvordan vi fordeler ressurser og hvordan vi trener, lærer opp og følger opp kontrollpersonell, sier Per Inge Rustad, rådgiver i avdeling for kontroll og påtale i ADNO.

Ressurssterk
I løpet av det seks dager lange oppholdet i Beijing, besøkte Rustad Beijings organisasjonskomité for OL (BOCOG), og fikk en statusoppdatering for arbeidet som skal pågå frem mot mesterskapet i 2022. Han ble også nærmere kjent med CHINADA, som driver et antidopingarbeid i stor skala.

Les også:CHINADA på besøk i Norge

- Inntrykket er at det er en ressurssterk organisasjon med høy kompetanse. Det er interessant å se hvordan de disponerer ressursene sine, så håper vi å plukke opp detaljer som på sikt kan bidra til å styrke eget arbeid, sier han.

Langvarig samarbeid
Rune Andersen er spesialrådgiver i ADNO og leder internasjonal avdeling. Avdelingen har en ambisjon om å være en pådriver i det internasjonale antidopingarbeidet, og da er det viktig å samarbeide med de store aktørene.

- Norges samarbeid med Kina innen idrett og antidoping strekker seg flere tiår tilbake i tid. Det er viktig for oss å ha en god relasjon til en av verdens største idrettsnasjoner, og vi vil fortsette å utveksle og søke ny kunnskap fremover mot OL i Beijing i 2022. Forhåpentligvis vil dette bidra til at lekene får et robust og velorganisert antidopingprogram, sier Andersen.

Les også: Signerte ny avtale med CHINADA