– 2 år er for lite

Daglig leder Anders Solheim om CAS-avgjørelsen.

Solheim address european sport ministers3

CAS (Court of Arbitration for Sport) offentliggjorde i ettermiddag avgjørelsen i saken mellom WADA og RUSADA (Russlands antidopingbyrå).

Bakgrunnen for saken er at RUSADA anket avgjørelsen fra WADA om å utelukke Russland i fire år fra større mesterskap som OL, Paralympics (PL) og VM for å ha manipulert og jukset med databasen fra Moskva-laboratoriet.

CAS har nå halvert utelukkelsesperioden og havnet på to år. Det innebærer at Russland er utestengt fra for eksempel OL og PL i 2021 og 2022, men at russiske utøvere kan delta under nøytralt flagg i denne type mesterskap om de oppfyller fastsatte kriterier.

Ikke til bunns
– Dette framstår i all hovedsak som en seier for WADA og de har blitt hørt på de mest sentrale punktene. CAS bekrefter at dette er tidenes dopingskandale. Vi synes likevel to år er for lite, sett i lys av at Russland har bedratt en hel idrettsverden, og at de også i etterkant av avsløringen har drevet ytterligere manipulering og juks. Dessuten ut fra hva jeg kan lese, vil det være for enkelt for russiske utøvere å delta under nøytralt flagg. Da må du i så fall være dømt eller suspendert. Det betyr i praksis at utøvere som kan ha vært del av det organiserte dopingregimet i Russland fortsatt kan være å se i mesterskapene. Det synes jeg ikke er greit, sier Anders Solheim.

Han opplever nå at Russland får uttelling for at de har trenert prosessen der de ikke har villet opplyse og komme til bunns i saken.

– Det vil nå være mange spørsmål vi ikke har fått svar på. Spørsmål som jeg fortsatt stiller meg er; hvem sto bak dette organiserte jukset og hvilke ledere og utøvere var faktisk involvert? Dette er spørsmål som jeg mener vi hadde fortjent svar på, og som også ville sørget for at det ikke sås tvil om rene russiske utøvere, sier Solheim og fortsetter:

– Her havner CAS på en sanksjon som er halvparten av hva en utøver normalt vil få for bruk av EPO og anabole steroider. Er det virkelig en sanksjon som svir og står i stil med forseelsen? Jeg er usikker på om dette er avskrekkende nok til at tilsvarende ikke vil kunne skje igjen, dessverre.

Ville ha åpen høring
Saken ble behandlet bak lukkede CAS-dører i Sveits i november, til tross for at WADA leverte en anmodning til Idrettens voldgiftsrett (CAS) om å la høringen om Russlands anke være offentlig. Dette initiativet kom fra WADA etter påtrykk fra blant annet Antidoping Norge.

– Jeg synes det er svært beklagelig at ikke denne saken kunne gå for åpne dører. Det ville kanskje gitt større forståelse for hvorfor CAS har havnet på den avgjørelsen de nå gjør, men nå henger det i lufta og etterlater spørsmål som ikke minst de rene utøverne hadde fortjent gode svar på, sier Solheim.

Her er meldingen fra CAS
.