"Mr. Antidoping" fikk ADNOs hederstegn

– Den innsatsen du har lagt ned – både i Norge og internasjonalt – er og blir helt enestående, sa styreleder Thorhild Widvey da hun overrakte Antidoping Norges hederstegn til Rune Andersen i helga.

IMG 4904 red

I fjor gikk han av med pensjon etter nærmere 40 år i antidopingarbeidets tjeneste. Rune Andersen har heller ikke hatt mange dager uten antidoping på agendaen siden. I helga ble han hedret med Antidoping Norges hederstegn på et internt seminar på Gardermoen.

– Med tydelighet og tålmodighet, kreativitet og standhaftighet, ærlighet og høy troverdighet har du opparbeidet deg en helt spesiell posisjon, sa styreleder Thorhild Widvey da hun overrasket prisvinneren lørdag kveld.

Ble overrasket

Andersen var invitert til å reflektere litt rundt sin lange karriere i antidopingarbeidet i en samtale med kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien. Han så bakover til sin første dopingkontroll som frilanser i 1981, og fremover i arbeidet han nå gjør i flere store særforbund. Blant annet i komiteen som er utnevnt av World Athletics for å få russerne tilbake i friidretten.

Rune Andersen i samtale med kommunikasjonsleder Halvor H. Byfuglien i forkant av prisutdelinga.

Men uansett hvor interessant og spennende det var for forsamlingen å høre på, var det for å motta Antidoping Norges hederstegn Rune Andersen egentlig var der for å ta imot.

I retningslinjene for tildeling av Hederstegn står det at dette kan tildeles enkeltpersoner som på en meget fortjenestefull måte har arbeidet for Stiftelsen eller innenfor Stiftelsens virkeområde.

Vil fortsatt engasjere seg

Widvey ramset opp engasjementet i antidopingarbeidet på starten av 1980-tallet der han fra 1986 jobbet med antidoping i NIF på full tid. Fra 1986 til 2002 var Andersen drivende for NIFs antidopingarbeidet, først som antidopingkonsulent for så å ta over som leder for avdelingen. Deretter gikk turen ut av landet til WADA, der han var sentral i etableringa av Verdens antidopingbyrå, som direktør for standardisering og harmonisering. I 2014 var Andersen tilbake i Norge og tok over som internasjonal leder i Antidoping Norge.

– Foruten å være hovedarkitekt på det internasjonale regelverket har du bidratt til utviklingen av en rekke av de verktøyene som i dag er fullt integrert i antidopingarbeidet. Rekken av konkrete dopingsaker som du har vært involvert i håndteringen av er nesten endeløs, og der er du helt sikkert den som har best oversikt selv, men vi kan nevne både Lahti-skandalen og avdekkingen av Mühleggs dopingbruk under OL i Salt Lake City 2002, sa Widvey.

"Mr. Antidoping" som han lenge har gått under, takket for prisen og benytta sjansen til å takke alle i salen som har bidratt sammen med han i utviklinga av antidopingarbeidet de siste tiårene. Og presiserte at han ikke kjenner seg ferdig med arbeidet for en ren idrett internasjonalt.

I tillegg til friidrett har han fortsatt verv i vektløfting, sykkel og i WADA.

– Vi vet at du fortsatt vil engasjere deg og være engasjert i arbeidet for en ren idrett, men i en noe mer tilbaketrukket posisjon. Vi er evig takknemlig for innsatsen – for de mange timene du har stått på – for de ufattelig mange timene du har hatt i fly og på flyplasser – i de rene utøvernes tjeneste. Du er en REN HELT – og fortjener virkelig dette hederstegnet! avsluttet Widvey.