- Visste ikke hvor vi skulle begynne

- Skjønte jeg at det var snakk om problemstillinger som også angår oss, sier frivillig leder i Trosvik IF.

Kristian Smiseth på en fotballbane.

Kristian Smiseth (50) er frivillig i breddeklubben Trosvik IF i Fredrikstad og kombinerer full jobb, trenerrolle og styrevervet som rekrutteringsansvarlig. I en hektisk hverdag har antidopingarbeid havnet langt ned på prioriteringslisten. Inntil nå.

Trosvik har aldri vært rammet av noen dopingsak, og de har heller ikke mistanke om at doping er noe problem i klubben. Likevel vil de gjøre det de kan for å understreke at de er en klubb med nulltoleranse for doping og ønsker å fremme en ren trenings- og idrettskultur.

- Visste ikke hvor vi skulle begynne

- Jeg skal innrømme at kunnskapen om antidopingarbeid ikke var all verden. Det er flere grunner til det, men én er at jeg og flere i klubben ikke visste hvor vi skulle begynne, sier Smiseth.

Han påpeker at det for en frivillig i en breddeidrettsklubb kan føles overveldende å sette seg inn hele antidopingregelverket.

I det siste har han også fått forståelse for at doping er mye mer enn å innta midler med tanke på å prestere bedre i idretten. Og at mange av dopingsakene i norsk idrett handler om ubevisst bruk av kosttilskudd og bruk av rusmidler som står på dopinglisten.

- Med den kunnskapen så skjønte jeg at det er problemstillinger som også angår oss. Heldigvis fikk vi tips om hvordan vi kunne starte arbeidet. Da samlet jeg styret, og så gjennomførte vi Rent idrettslag, forteller han.

Fine diskusjoner og konkrete tiltak
Samlingen med styret ble gjennomført på halvannen time via Teams, og gruppen jobbet seg enkelt gjennom sertifiseringen.

- For det første var dette veldig nyttig, og så synes jeg det var lagt opp på en slik måte at det gjør det mulig for oss frivillige å rekke det i en travel hverdag, sier Smiseth og fortsetter:

- Rent idrettslag la til rette for gode diskusjoner, og hjalp oss med å komme frem til konkrete tiltak som vi opplever som relevante for vår idrett og vår klubb. En bevisstgjørende seanse, rett og slett.

LES OGSÅ:

Vil ha flere Rent IL

- Gjort det enklere å snakke om temaet
Som nevnt så har ikke klubben til Smiseth vært rammet av noen dopingsak. Det er en statistikk de selvsagt vil opprettholde.

Og så skjønner de nå at de som ledere i tillegg til å bygge holdninger, har et ansvar for å dele kunnskap som gjør et deres utøvere tar gode valg, slik at de unngår å ubevisst havne i en dopingsak.

- Det hadde jo først og fremst vært tragisk for den utøveren som hadde havnet i en sak, men også for oss som klubb. Det ville jo vært ille om en dopingsak skulle overskygget alt det flotte som gjøres her i klubben, forteller han.

Arbeidet i klubben er tuftet på stor frivillig innsats, og involverer mange på daglig basis for å få treningshverdagen til å gå rundt.

- Vi føler jo et ansvar overfor de unge utøverne å synliggjøre hvor grensen går. Og vi ønsker også å være en sparringspartner for trenerne der ute, som jevnlig er i dialog med unge utøvere og snapper opp samtaler og temaer, som vi i styret ikke får med oss, fortsetter han.

Nå som klubben har fått økt kunnskap om antidopingarbeid, er han klar på hva han anbefaler andre idrettslag i Norge å gjøre.

- Gjør det så enkelt som vi gjorde: Sertifiser idrettslaget på rentidrettslag.no – det har gjort det enklere å komme i gang. Vi kan selvsagt ikke garantere at noen av våre unge ikke trår feil, men da har i alle fall vi som idrettslag satt det på agendaen. En liten investering med stor gevinst, avslutter Smiseth.

Mer informasjon om Rent Idrettslag finner du her.

- Rent idrettslag la til rette for gode diskusjoner, og hjalp oss med å komme frem til konkrete tiltak som vi opplever som relevante for vår idrett og vår klubb