– Konsekvensene er store

Landslagssjef Jan Peder Jalland var glad for å få besøk av Antidoping Norge under sin første samling med Norges U21-landslag.

Norge u21 3
Rådgiver Siri Bynke hos Norges U21-landslag.

– Det er kjempeviktig. Man leser historier om hvordan spillere har gått på en smell ved å få i seg preparater de ikke burde. Vi vil unngå slike uhell fordi konsekvensene er så store, sier Jan Peder Jalland. Han ble nylig ansatt som U21-landslagstrener og har sin første samling nå.

I løpet av foredraget var Siri Bynke, rådgiver i Antidoping Norge, innom blant annet kosttilskudd, regelverk og medisinske fritak. Den viktigste lærdommen var likevel at det er utøverne selv om er ansvarlig for hva de putter i sin egen kropp. Selv om det noe man har fått av en lege eller trener.

Landslagssjefen er opptatt av at spillerne skal få på plass basiskunnskapen og at støtteapparatet er oppdatert.

– Det er nyttig med en påminnelse og oppdatert kunnskap for at vi skal kunne sette det inn i et system, slår han fast.

Norge U21

Antidoping Norge har flere ganger besøkt de aldersbestemte landslagene i fotball og mange av spillerne hadde vært med på opplegg med ADNO tidligere. Denne gangen kom besøket etter krav fra UEFA om at alle aldersbestemte landslag, som skal være med på deres turneringer, må ha gjennomført «antidopingutdanning». Både i form av Ren utøver og et foredrag.

Det betyr at Antidoping Norge har opplegg for alle de aldersbestemte fotballandslagene.

Alle som spiller på landslaget, er rollemodeller for andre utøvere. Og på U21 finner vi utøvere som spiller i utlandet eller på øverste nivå i Norge.

– De aldersbestemte landslagene inkluderer både morgendagens fotballstjerner og utøvere som allerede er etablerte. De har et godt støtteapparat rundt seg, men er samtidig avhengige av å være oppdaterte og kjenne sitt ansvar rundt antidoping, sier Bynke.

Hun håper at denne kunnskapen de lærer seg tidlig kan være noe de får bruk for videre i karrieren, enten det er i Norge eller utlandet.