Internasjonale langrennstopper diskuterte antidoping

- Handler om å dele erfaringer, holdninger og utfordringer.

KIM 2717
Fra venstre: Anders Solheim (ADNO), Trevor LaForce (Canadas antidopingbyrå), Linda Olsen (ADNO), Kerstin Kotkas (Estlands antidopingbyrå), Yury Ganus (Russlands antidopingbyrå). Foto: Kim Sørenssen/NTNU

I forbindelse med Toppidrettsveka i Trondheim nylig ble det arrangert en samling for internasjonale langrennstrenere og -ledere. Omtrent 30 personer fra store langrennsnasjoner var på plass da de samlet seg til etikk- og antidopingdiskusjoner.

Antidoping Norge ble invitert av Norges Skiforbund og deltok med daglig leder Anders Solheim og fagrådgiver Linda Olsen. Blant dem som holdt innlegg var også lederen av Russlands antidopingbyrå (RUSADA), samt representanter fra Estland, Østerrike og Canada.

- Jeg opplevde dette som en spennende samling der trenere til mange av de aller beste langrennsløperne i verden satt sammen og snakket og reflekterte rundt temaer som medisinsk fritak, medisinbruk generelt, rettferdig idrett og hvordan en skal kommunisere til kommende generasjoner at en kan nå til topps uten doping, sier Anders Solheim.

Sammen med Antidoping Norge hadde Norges Skiforbund utviklet en del dilemmaer som deltakerne satte seg ned for å diskutere i grupper på tvers av nasjonaliteter.

Antidoping Norge var nylig også til stede på en stor juniorsamling på Lillehammer der det deltok omtrent 200 langrennsutøvere og -trenere fra over 20 nasjoner.

- Langrennssporten ble rystet under VM i Seefeld. Sett i lys av det er jeg helt sikker på at det beste en kan gjøre er å tørre og snakke åpent om tematikken, på tvers av landegrenser. Disse samlingene er svært positive i så måte. Det handler om å dele erfaringer, holdninger og utfordringer, sier Solheim.

Anders Solheim under sitt innlegg. Foto: Kim Sørenssen/NTNU