Dopinglisten 2021
Oppdater deg på dopinglisten og de største endringene på listen som trer i kraft fra 1. januar 2021.
En ny dopingliste er vedtatt av WADA. Som vanlig vil den nye listen tre i kraft fra 1. januar.
- Det er viktig at utøvere og støttepersonell allerede nå setter seg inn i listen som gjelder fra starten av 2021. WADA har denne gangen endret noe på oppbyggingen av listen for å gjøre den mer oversiktlig og brukervennlig. Blant annet er listen gitt en form for innholdsfortegnelse, inkludert noen vanlige tilstander som behandles med stoffer fra de respektive gruppene. I tillegg er det laget klarere overskrifter, med angivelse i hver gruppe om hvorvidt stoffene er forbudt i og utenfor konkurranse, og om stoffene er spesifisert eller ikke-spesifiserte stoffer, sier medisinsk fagrådgiver i ADNO, Astrid Gjelstad.
WADAs prohibited list på engelsk finner du her.
ADNO har oversatt følgende dokumenter til norsk:
Dopinglisten vedtas endelig av WADAs styre etter en omfattende prosess med innspill og ekspertvurderinger. I tillegg til selve listen utarbeides det en overvåkingsliste. Stoffene på denne listen er ikke forbudt, men det følges med på om stoffene misbrukes i idrett.
Når det gjelder hovedendringer på årets liste, mener Gjelstad det er verdt å trekke fram følgende:
- I mine øyne er den mest betydningsfulle endringen at stoffet vilanterol (S3) nå kan brukes i terapeutiske doser uten at det er forbudt. Denne endringen vil nok mange sette pris på, da dette er et legemiddel som brukes stadig oftere i astmabehandling. Ellers er det allerede nå viktig å nevne at all injeksjon av glukokortikoider vil bli forbudt i konkurranse fra 1. januar 2022, sier Gjelstad.
Hun peker også på at noen stoffer i henhold til World Anti-Doping Code (WADC, artikkel 4.2.3) defineres som misbruksstoffer.
- På dopinglisten er disse forbudte substansene spesifikt angitt som misbruksstoffer fordi disse misbrukes jevnlig i samfunnet utenfor idretten. Kokain, diamorfin/heroin, metylendioksymetamfetamin (MDMA/Ecstasy) og tetrahydrocannabidiol (THC) er angitt som misbruksstoffer. Andre substanser er også under vurdering og kan komme til å bli betegnet som misbruksstoffer i fremtiden, sier Astrid Gjelstad.
Dersom det er spørsmål til endringene, send en e-post til Antidoping Norge på [email protected]