Vil få foreldre til å stille et ekstra spørsmål

Over 60.000 har sett "Snakk om doping" en uke etter lansering. Kampanjen skal gi foresatte til ungdom en vekker og kunnskap til å ta bekymringen videre.

Målet at filmen skal bli vist på foreldremøter over hele landet.

Dere ler alltid av at jeg vil bli større. Men det er kjipt å være minst, og å bli dissa fordi alle er sterkere enn meg.

Hovedpersonen i vår nye kampanjefilm er fortvila. Han er usikker og lei av at alle kompisene rundt han både blir høyere og sterkere enn han. Han spør om ikke foreldrene har merka at han har oppført seg annerledes. At han ikke snakker så mye om hvordan har det og er mer sint.

Kan dere ikke spørre meg om hvorfor?


Endra treningsvaner eller miljø

Med denne filmen vil vi gi foreldre med ungdom i hus noe å tenke og reflektere over. Målet er at filmen skal bli vist på foreldremøte over hele landet. Kanskje kjenner noen sin ungdom igjen og tenker at dette kan være verdt å ta opp hjemme.

– Det handler ikke nødvendigvis om at man mistenker dopingbruk og skal spørre direkte om det. Kanskje har du merka at ungdommen har endra treningsvaner, miljø eller har blitt mer opptatt av kropp, kosthold og kosttilskudd. Det må ikke være noe å bekymre seg over, men kan absolutt være verdt å vise interesse for, sier rådgiver i Antidoping Norge, Marte Otterholm Fjeld.

"Alle tar jo noe for å booste treninga" sier hovedpersonen i filmen. Det er en følelse mange unge har og kan påvirke valgene ungdommer tar, sier rådgiver Marte O. Fjeld.


Seks tips om du er bekymra

Sammen med filmen kommer nettsida antidoping.no/snakkomdoping som gir seks enkle tips til hvordan du kan gå fram om du kjenner på en bekymring etter å ha sett filmen.

– Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på filmen. Den gir en følelse som virkelig setter seg i magen. Hvis du som foresatt kjenner igjen i din ungdom, vil vi gjerne hjelpe deg videre. Tipsene går på hvordan du skal gå fram for å ta samtalen, hvilke tegn du kan se etter, hva slags kunnskap du bør ha og hvor du kan få hjelp, forteller Fjeld.

Marte Otterholm Fjeld er rådgiver på Dopingkontakten.

Unge gutters jag etter drømmekroppen

Noe av bakgrunnen for at vi har lagd filmen er at vi vet at det er et økende kroppsfokus blant både unge gutter og jenter. VG hadde i sommer en serie som tok for seg unge gutters jag etter drømmekroppen.

Leder for Steroideprosjektet, Christine Wisløff fortalte at hun snakket med urovekkende mange unge steroidebrukere.

– Dagens brukere er unge gutter med en sporty og sprek livsførsel, de spiser sunt, de drikker ikke særlig mye. Utad ser de vellykket ut. Blant de som ringer inn på informasjonstelefonen vår, er over 70 prosent i jobb eller utdannelse. Det er ressurssterke folk i alle samfunnslag, sa Wisløff til VG.

Marte Otterholm Fjeld snakker med ungdommer på Dopingkontakten hver uke og merker at mange har et vanskelig forhold til kropp og trening.

– Det er et jag som noen ikke kommer ut av. De ønsker så gjerne å få den perfekte kroppen, men opplever at de ikke får det. Så tar det over livet deres.

Flere og flere unge går fra organisert idrett til treningssenter viser flere undersøkelser.

Trendene viser at mange unge har bytta ut organisert idrett med trening på treningssenter de siste årene.

– Det er positivt at ungdom er fysisk aktive, men det er en urovekkende trend at ungdom forteller at de kun trener for å få store muskler, smalere midje eller den perfekte kroppen som de tror at skal gi den anerkjennelsen som de ønsker. Mange trener ikke for gleden sin skyld, men for å få den kroppen som de tror skal gi dem lykke, sier Otterholm Fjeld.

Etter en drøy uke ute på sosiale medier har filmen nådd over 60.000 personer på Facebook, Instagram, Vimeo og YouTube.

Vil du bruke filmen i foredrag, foreldremøte, dele på egne nettsider/sosiale medier eller i andre sammenhenger? Vis og last ned filmen på Vimeo.