Tok 95% av 2019-prøver siste kvartal

Til tross for covid-19 har ADNO drevet et solid testprogram.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
IMG 3377 1

Første halvår av 2020 har vært utfordrende, også for antidopingarbeidet. Til tross for covid-19 kan Antidoping Norge (ADNO) likevel se tilbake på et halvår der vi har fått gjennomført et etter forholdene solid testprogram i norsk idrett.

Etter et par uker med minimal testing rett etter 12. mars, klarte ADNO å få på veien en bobil som har fungert som en mobil kontrollstasjon. Etter litt tid fikk vi tak i nok en bobil slik at vi de siste ukene har hatt to biler rundt omkring i Idretts-Norge for å innhente urin- og blodprøver.

Her er litt statistikk fra det siste halvåret:

  • Alt i alt har vi innhentet 1072 dopingprøver i perioden 1. januar til 30. juni, mot 1638 prøver i 2019.
  • I andre kvartal av året tok vi 396 prøver, mot 705 i 2019.
  • Utenfor konkurranse har vi i den samme perioden - 1. april til 30. juni - innhentet 373 mot 392 dopingprøver, i 26 idretter og 37 disipliner.

- Nå har det jo knapt vært idrettskonkurranser i Norge de siste månedene, så det at vi har klart å hente inn 95 prosent av det antallet vi gjorde utenfor konkurranse i samme periode i 2019, må vi si oss svært fornøyd med, sier Geir Holden, fagrådgiver i ADNO.

Smittevern i fokus
Erfaringen med bobil har vært gode. Modellen har blitt tatt i bruk av andre internasjonale organisasjoner, og tilbakemeldingene fra norske utøvere har vært gode.

- Bobilen har sørget for at vi har kunnet gjennomføre kontroller med godt smittevern. Dette har gitt en trygghet både for vårt kontrollpersonell og for utøverne som vi tester. Bobilen er også optimalisert til å kunne fungere som en dopingkontrollstasjon, sier Holden.

Samtidig har denne typen kontroller en begrenset kapasitet.

- Med to bobiler kan vi bare gjennomføre kontroller på to steder samtidig, sammenlignet med hva vi kunne gjøre tidligere. Det gir også en begrensing på hvor mange utøvere man kan innkalle og teste på en og samme dopingkontroll. I tillegg må bobilen fraktes til der utøverne befinner seg, og vi har fått prøve oss både i trange sentrumsgater og humpete fjellveier, sier Holden.

Mot normalt

Nå er ADNO i gang med testing på idrettsarenaer også utenfor bobilen. Uansett ser ADNO for seg å kunne bruke bobilen en stund framover.

- Ved hjemmekontroller vil vi nok bruke bobilen en god stund framover siden tiden fortsatt ikke er moden for at vårt kontrollpersonell skal teste utøvere hjemme på bopel. Bobilen vil også kunne bli brukt på arenaer der det ikke er optimale dopingkontrollfasiliteter og hvor bobilen vil kunne komme godt til nytte, sier Holden.

​Han erfarer også at antidopingarbeidet er i ferd med å ta små skritt tilbake mot normalen internasjonalt.

- I flere land har idrettskonkurransene startet igjen og vårt inntrykk er at flere og flere antidopingorganisasjoner nå har gjenopptatt testingen. Men med ulik spredning av smitte fra land til land vil nok dette i stor grad fortsatt variere, sier Holden.

LES OGSÅ:

Etablerer internasjonalt kontrollørprogram