Joacim (21) ville gjøre alt for å bygge muskler - hva gjorde megareksien med han?

Som 14-åring bestemte Joacim Øien seg for å gjøre alt for å oppnå drømmekroppen. Til slutt gikk det så langt at hjertet begynte å svikte.

Facebook JO
Sjelden får vi snakke med en som tok kontakt med oss på Dopingkontakten, flere år etterpå. Med Joacim Øien som gjest i Antidoping-podden fikk vi gjort akkurat det.

– Du lever jo i din egen verden. Kjemper kamper hvert minutt. All energi går til å tenke på trening og mat. Du har veldig lite energi, men må trene for det.

Joacim prøver å hente opp igjen tankene fra da han hadde det som verst. Han beskriver et tankekjør som gikk 24/7.

Når vennene rundt han virkelig begynte å leve ungdomslivet, var Joacim igjen i en boble som ikke bestod av annet enn hvordan han kunne oppnå drømmekroppen.

Hør Joacims historie i Antidoping-podden

Joacim begynte å trene styrke hjemme, i tillegg til fotball- og håndball-treningene, tidlig på ungdomsskolen. Etter hvert begynte han å ta 1000 sit-ups hver eneste dag.

Spurte Dopingkontakten om råd

Han vurderte det meste for å nå det målet. En dag tok han kontakt med Antidoping Norges tjeneste Dopingkontakten for å spørre om SARM og steroider.

– Jeg var veldig opptatt av SARM. Hadde lest at du ikke fikk så mye bivirkninger av det, som du gjorde av anabole steroider. Derfor tok jeg kontakt med Dopingkontakten for å høre om det stemte.

Nesten ett år brukte Joacim på å researche og finne mest mulig kunnskap om steroider, SARM og bivirkninger. Han vurderte sterkt å kjøpe steroider. Han visste at det bare var et par tastetrykk unna. På chaten til Dopingkontakten spurte han etter det mildeste man kunne ta for å hjelpe han til å bygge muskler.

Men Joacim hadde begynt å slite mye med søvn, og var redd for at det å ta "noe" ville gå utover helsa hans.

Hadde både megareksi og ortoreksi

Joacim Øien er gjest i den siste episoden av Antidoping-podden, som du kan høre over eller der du hører podkast.

Han gir deg et unikt innblikk i hvordan han gikk fra å være en helt vanlig idrettsungdom som dreiv på med fotball og håndball, til en ungdom som gikk fra innleggelse til innleggelse og nye diagnoser.

Megareksi, anoreksi, ortoreksi og bulimi. Joacim var innom det meste.

Alt starta ved at Joacim så alle andre rundt seg vokse både i høyda og bredda, mens hos han skjedde det ingenting. Han bestemte seg for å gjøre alt for å oppnå synlige definerte muskler.

Etter hvert forstod familien at treninga Joacim dreiv på med ikke var sunn. De prøvde å snakke med han, men det var som å snakke til en vegg.

– Jeg nekta uansett. Gikk bare i forsvarsmodus med en gang. Det var tøft for dem, og for meg. Jeg ville jo egentlig ikke juge, men det ble bare kjefting fram og tilbake, beskriver Joacim.

Illustrasjonsbilde: Ungdomsskolen er en sårbar fase for mange gutter. Mange tar kontakt med Dopingkontakten og forteller at de vil ta "noe" som kan hjelpe dem med å bli større.

Da det stod på som verst, veide han bare 37 kilo. Likevel trente han mye - og ofte. Fotball, håndball og styrke på natta på badeflisene.

En dag måtte han akuttinnlegges. På sykehuset så legene at hjertet hans begynte å svikte.

– De venta vel egentlig bare på at hjertet skulle stoppe. Det er sykt å tenke på. At man har vært så nær døden uten nesten å bry seg. Sykdommen er så sterk at du gir faen uansett. Det er rett og slett sånn det er.

Bekymra for din ungdom? Vi gir fem tips til vegen videre: Snakk om doping

Mange vil teste påstander på Dopingkontakten

Rådgiver på Dopingkontakten, Marte Otterholm Fjeld, er også med i samtalen i Antidoping-podden. Hun kjenner godt igjen både tankene og spørsmålene Joacim satt med på ungdomsskolen.

– Vi får en del henvendelser som den Joacim kom med. Hva er det mildeste jeg kan ta? Mange vil gjerne teste påstander som for eksempel om SARM gir mindre bivirkninger enn anabole steroider. En av våre oppgaver er jo å gi riktig informasjon, sier Fjeld og legger til:

– Vi er ikke der for å overtale eller fordømme. Her ville vi ha sagt at det dessverre ikke er korrekt at SARM har mildere bivirkninger enn anabole steroider. Noen sarmer er f.eks tilsatt steroider for å gi ønsket effekt, forklarer Fjeld.

Hun understreker at Dopingkontakten vil gi kunnskap slik at de som tar kontakt kan ta et valg basert på riktig informasjon.

For Joacim var det en av grunnene til at han valgte å ikke ta steroider eller SARM. Han fikk i stedet hjelp, og kom seg etter flere år ut av lidelsen og tankekjøret der trening og mat betydde alt.

Marte Otterholm Fjeld er rådgiver på Dopingkontakten. Hun kjenner igjen mange av tankene Joacim beskriver fra dem hun snakker med på Dopingkontakten hver uke.

– Søk hjelp tidlig!

Nå har 21-åringen fra Trøgstad i Indre Østfold blitt personlig trener, utdanner seg til å bli terapeut, er ambassadør for Spiseforstyrrelsesforeningen og har mange spennende prosjekter på gang.

Ikke minst har han et helt annet forhold til trening og mat. I sommer fortalte han historia si først i Aftenposten og han håper at andre vil lære av det han har vært gjennom.

Både ungdom som har samme tanker som han, og foreldre som kjenner igjen atferden han hadde.

– Hvis du begynner å få slike tanker, bør du ta grep. Tipset mitt er å søke hjelp så fort som mulig. Du vil ikke la det gå for langt. Da havner du bare i en vond spiral. Jo tidligere du får hjelp, jo lettere er det. Enkelt og greit.

– Og til dem som er rundt?

– Vær åpen og vis at du lytter. Ikke si at du må ta den eller den veien. Du kan ikke tvinge noen. Lytt og legg fakta på bordet.

Vi våger å påstå at det er få 21-åringer som har mer livserfaring som er verdt å lytte til enn Joacim.