Bobilen sikrer at testprogrammet ruller videre

– Vi er et av få antidopingbyrå i verden som tar dopingprøver nå, sier fagrådgiver Geir Holden.

Halvor 166 sh nett7 190502 101837
Av Halvor H. ByfuglienKommunikasjonsleder
Se hvordan det ser ut inne i den ombygde bobilen som Antidoping Norge nå utfører dopingtester i.

Koronasituasjonen gjør også antidopingarbeidet svært utfordrende over hele verden. Når idretten står stille, blir det ikke gjort dopingtester i konkurranse. Situasjonen har også gjort det vanskelig å reise hjem til utøvere for å innhente dopingprøver.

ADNO nedsatte en gruppe å ha se på flere muligheter for å kunne drive et testprogram videre. Resultatet var at en gikk til det skritt å leie en bobil og gjøre denne om til en mobil dopingkontrollstasjon. Denne sto klar til å rulle ut på veien før påske.

– Slik jeg forstår det, er vi et av få antidopingbyrå i Europa og verden som tar dopingprøver for øyeblikket. Det handler jo både om hvilken kontroll landet vårt har på smitten, men også om at vi klarte å få på plass denne bobilen, sier Geir Holden, fagrådgiver i kontrollavdelingen i Antidoping Norge.

Å kunne drive et form for testarbeid videre har vært viktig - både for ADNO og norsk idrett.

– Vi vil ikke at utøverne skal ha noen muligheter til å ikke bli dopingtesta, og vi opplever at norske utøvere og norsk idrett også er glad for å at det kan drives et testarbeid i denne perioden. Dette var derfor et veldig viktig tiltak for oss å komme i gang med, sier Holden.

Gode tilbakemeldinger fra utøvere

Han forteller at de gjennom påska har gjennomført over 30 tester, både av individuelle utøvere og lagidrettsutøvere. Det er tatt både urin- og blodprøver.

– Tiden er ikke moden for å reise hjem til utøvere ennå. Både med tanke for smitterisiko for kontrollørene våre og for utøverne. Med en bobil har man mye mer kontroll på smitterisiko og kan desinfisere alle områder etter hver test, forteller Holden.

Bobilen er delt inn i to soner, og utøverne kommer også inn gjennom en egen dør. Det gjør at man kan holde en meters avstand mellom utøver og kontrollør. Strenge rutiner på håndhygiene er også innført.

Kontrollørene forteller om gode tilbakemeldinger fra utøverne som har blitt testa. Alle har fått muligheten til å svare på en spørreundersøkelse i etterkant.

Har inspirert andre antidopingbyrå

I møte med testansvarlige i andre antidopingbyrå i Europa og Nord-Amerika merker Holden at mange er nysgjerrige på hva ADNO har fått til på kort tid med bobilen i Norge. Og flere vurderer å gjøre tilsvarende.

Det er både bra og viktig at antidopingbyrå deler ideer og erfaring om hvordan drive antidopingarbeid i denne tiden. Andre land har vist interesse og blitt inspirert av bobilløsningen vår. Det kan godt hende det blir flere bobiler som utfører dopingtester rundt om i Europa nå. Det kan også hende vi i ADNO kommer til å anskaffe oss flere biler om denne situasjonen vedvarer lenge, sier Holden.

Har du som utøver, trener eller leder spørsmål knytta til antidoping og korona? Les vår Q&A her.

Også det forebyggende arbeidet må tilpasse seg koronasituasjonen. Les her om våre webforedrag.