120 på fylkesseminar på Hamar

Godt oppmøte i Vikingskipet da ADNO arrangerte antidopingseminar i samarbeid med Innlandet fylkeskommune. Neste uke er det nytt fylkesseminar på Voss.

IMG 1581
Deltagere fra hele Innlandet tok turen til Vikingskipet sist fredag.

Fagfolk fra mange forskjellige yrkesgrupper fikk påfyll om antidoping på Hamar sist fredag. Politi, rusomsorg, krisesenter, treningssenter og ansatte i kommunen og fylkeskommunen var blant annet representert i salen.

Viktig påfyll

Dagen hadde tittelen "Er doping et problem i Innlandet? Noe den avsluttende panelsamtalen langt på veg kunne bekrefte.

– Vi er veldig fornøyd med at såpass mange tok turen fra flere forskjellige yrkesgrupper og instanser. Tilbakemeldingene har vært gode og vi tror mange har fått påfyll de kan få bruk i sitt daglige virke, sier fylkeskoordinator for ADNO i Innlandet, Bo Lindblad.

Registreringskø i Vikingskipet

Panelsamtale med gode svar

Han står bak arrangementet og loste deltakerne trygt gjennom dagen. De fikk høre Christine Wisløff fra Steroideprosjektetsnakke om hva bruken av anabole steroider kan føre til. Morten Heierdal, rådgiver i ADNO brukte sin erfaring fra Dopingkontakten og møte med ungdom til å gi publikum et innblikk i hvordan unge som vurderer dopingbruk tenker.

Daniel Tømmerbakke har det siste året jobbet med Rent senter-programmet i ADNO. Han gav seminardeltagerne råd og kunnskap om hvordan man kan avdekke dopingbruk. Han demonstrerte også den nye dopingtestmetoden "Dried blood spot" som vakte stor interesse i salen.

Morten Heierdal med foredraget "Slik tenker unge som vurderer doping".

Til slutt var tre lokale fagpersoner med vidt forskjellig bakgrunn invitert opp på scenen til en panelsamtale. Hvordan opplever egentlig lokale fagressurser det å snakke om doping med ungdom? Enten de er bekymra for bruk eller ikke.

Nina Haugen kom med sin erfaring som spesialsykepleier for rus og psykisk helse i gjennom mange år i Nord-Fron kommune. Etter et seminar med Antidoping Norge i 2016 begynte hun å spørre pasientene om dopingmidler. Noe hun har fått mye ut av.

Carina Morland, daglig leder på Hamar interkommunale krisesenter gjør det samme i møte med sine klienter. I motsetning til alle krisesenter rundt om i landet. Pål Svendsen deltok fra Team up Helse på Gjøvik. Selv har han erfaring med dopingbruk og bruker sin erfaring til å hjelpe ungdommer til å ta andre valg enn han gjorde.

Gjest i Antidoping-podden

Alle tre kom med historier og erfaringer som gav stort inntrykk på publikum. Etter denne halvtimen er det lett å konstatere at det ikke er noe tvil om at doping kan være et problem for mange ungdom i Innlandet. Samstemte var også panelet på at det å stille direkte spørsmål om doping er noe alle bør og kan gjøre.

I løpet av mai får du som ikke var på seminaret, eller bare vil vite mer om det å spørre om doping, servert en hel podkastepisode om temaet. Antidoping-podden har vært på Vinstra hos Nina Haugen og har fått et innblikk i hvordan kommunen har snudd måten de har jobbet med forebygging av doping de siste seks årene.