Sertifisering av kosttilskudd

Det er ingen null risiko for at kosttilskudd kan inneholde forbudte stoffer, men risikoen for forurensninger kan reduseres. Produsentene kan kvalitetssikre kosttilskuddene sine i internasjonale sertifiseringssystemer der de kontrollerer råstoffene og produksjonsprosessen, og analyserer de ferdige kosttilskuddene for dopingmidler. Kosttilskudd som har gått gjennom slike sertifiseringssystemer, har generelt sett lavest risiko for innhold av forbudte stoffer.

Det finnes flere sertifiseringssystemer. De mest kjente er:

Informed Sport i England www.informed-sport.com

Informed Choice i USA www.informed-choice.org

Cologne List i Tyskland www.koelnerliste.com/en/cologne-list.html

The Netherlands Security System Nutritional Supplements Elite Sports www.dopingautoriteit.nl/nzvt

Godkjenning av kosttilskudd

Flere kosttilskuddsprodusenter påstår at en antidopingorganisasjon eller et WADA-akkreditert antidopinglaboratorium har godkjent deres kosttilskudd, men dette medfører ikke riktighet. Hverken WADA eller Antidoping Norge godkjenner kosttilskudd.

All bruk av kosttilskudd og eventuelt inntak av forbudte stoffer gjennom kosttilskudd er utøvers ansvar. I World Anti-Doping Code heter det ‘strict liability’ som betyr objektivt ansvar når en idrettsutøver avlegger en positiv dopingprøve. Det vil si at utøver selv er ansvarlig for eventuelt inntak av forbudte stoffer uansett om det kommer fra legemidler eller kosttilskudd.