Hva bør du vite om muskeldysmorfi?

For noen kan ønsket om større muskelmasse, større kropp og lav fettprosent bli så overveldende at de fungerer dårligere i hverdagen.

Mange som tar kontakt med oss på Dopingkontakten, sier de ønsker å bruke ulike dopingmidler for å få mer muskelmasse, bli større og mer definerte muskler. De ønsker å nå det atletiske kroppsidealet som har vokst frem gjennom media og sosiale medier den siste tiden. Det er ikke nødvendigvis galt å trene for utseende sin skyld, de aller fleste gjør det til en grad. Men for noen kan ønsket om større muskelmasse, større kropp og lav fettprosent bli så overveldende at de fungerer dårligere i hverdagen.

Aldri hørt om

Har du tanker om at kroppen din ikke er godt trent, selv om andre sier du er det? Trener du i skjul, velger bort tid med venner og familie for å gjennomføre treningsøkter og/eller liker ikke din egen kropp (1)? Flere vi prater med har aldri hørt om muskeldysmorfi og vet ikke at det finnes muligheter for å få hjelp til å sortere og håndtere tankene og følelsene. Den største driveren til mennesker med muskeldysmorfi er lysten på større muskler. Muskeldysmorfi er koblet til å ta valg om å starte med anabole androgene steroider (2). Mennesker som kun bruker anabole androgene steroider for å forbedre kroppsutseende rapporterte i en studie høyere symptomer på muskeldysmorfi, i forhold til mennesker som bruker doping for å forbedre prestasjon (3). Prat gjerne med oss på Dopingkontakten anonymt om du kjenner deg igjen i beskrivelsene over.

Lurer du på om du eller noen du kjenner har muskeldysmorfi?

Det finnes fremdeles lite forskning på behandling av muskeldysmorfi. Det er i hovedsak kognitiv atferdsterapi som blir brukt i behandling per dags dato, og det anbefales derfor å ta kontakt med helsesykepleier eller fastlege for å få henvisning dersom du eller noen du kjenner kan ha muskeldysmorfi.

  • Referanser

    (1) Sandgren, S.S. & Lavallee, D. (2022): Intervention Development for People with Muscle Dysmorphia Symptoms: Best Practice and Future Recommendations. Journalof Loss and Trauma, DOI: 10.1080/15325024.2022.2119718

    (2) Harris, M. A., Alwyn, T., & Dunn, M. (2019). Symptoms of muscle dysmorphia betweenusers of anabolic androgenic steroids with varying usage and bodybuilding experience. European Journal of Health Psychology, 26(1), 21–24. DOI: 10.1027/2512-8442/a000023

    (3) Murray, S. B., Griffiths, S., Mond, J. M., Kean, J., & Blashill, A.J. (2016). Anabolic steroid use and body image psychopathology in men: Delineating between appearance- versus performance-driven motivations. Drug and Alcohol Dependence, Volume 165, 198-202.