"Morgendagens idrettsutøvere – superatleter med genteknologi?" Det var overskriften på konferansen som Bioteknologinemnda arrangerte i samarbeid med Antidoping Norge 16. mars. Her fra paneldebatten. F.v.: Dr. Yannis Pitsiladis, Professor Julian Savulescu, Professor Sigmund Loland, Professor Lars Engebretsen og Mads Kaggestad. Alle foto: Olve Moldestad/Bioteknologinemnda

Professor Theodore Friedman er ekspert på genterapi og gendoping og hadde det første innlegget. - Når det gjelder å behandle sykdommer er genterapi allerede en realitet. Nå er spørsmålet hvordan kunnskapen vil bli overført til andre formål enn helbredelse, som for eksempel i sportens verden, sier Friedman. Se video fra konferansen.

Dr. Yannis Pitsiladis er ekspert på sammenhengen mellom gener og idrettsprestasjoner. Pitsalidis har de siste årene spesielt sett på genene til kenyanske, etiopiske og jamaicanske friidrettsutøvere, om de har spesielle gener som gjør at disse nasjonene forsyner seg så grovt av medaljene i internasjonale mesterskap. Konklusjonen er foreløpig at det rett og slett er vanskelig å konkludere med all verden.

Per Wiik Johansen er medisinsk sjef i Antidoping Norge og medlem av WADAs medisinsk komité. Under tittelen "gendoping - det perfekte bedrag?" snakket Johansen om helsekonsekvensene og -farene ved bruk av gendoping.

Professor Julian Savulescu, filosof og etiker, mener det bør lempes på dopingreglene. Professoren fra Oxford University er en talsmann for et antidopingregime med slakkere tøyler der man lar utøvere få lov til å dope på en forsvarlig måte. 

Professor Sigmund Loland, rektor ved Norges idrettshøyskole og idrettsfilosof, tok for seg de etiske sidene ved bruk av genteknologi.

Lars Engebretsen fra Olympiatoppen snakket om muligheter og utfordringer ved ny genteknologi.

Tidligere toppsyklist Mads Kaggestad snakket engasjert om det han opplevde som sykkelproff, og hvordan dopingbruk blant sykkelkollegaer tok fra ham idrettsgleden. Kaggestad understreket at han i dag er optimistisk og mener sykkelsporten og antidopingarbeidet er på rett vei.

Autoplay:  AV /