Samarbeid med nasjonale antidopingorganisasjoner

Samarbeid med nasjonale antidopingorganisasjoner

Antidoping Norge har lenge vært tilhenger av å samarbeide med andre nasjonale antidopingorganisasjoner (NADOer) og mener man drar stor nytte av slikt samarbeid.

Alle NADOer bør bidra til utviklingen av gode antidoping programmer rundt i verden. For å oppnå dette trenger man sterke NADOer. Bilaterale avtaler bidrar til at man gjør hverandre bedre ved å bruke hverandres erfaring og kunnskap. Bilaterale avtaler inkluderer som oftest et samarbeid innenfor dopingkontroll virksomheten og informasjons- og forebyggende arbeid. I tillegg er også forskning et viktig område for samarbeid.

Antidoping Norge har samarbeidsavtaler med flere land, først og fremst i Europa og Asia.

Høsten 2009 signerte Antidoping Norge en samarbeidsavtale med Russlands antidopingbyrå (RUSADA) og WADA. Antidoping Norge skal bistå og komme med råd om hvordan det russiske antidopingbyrået kan etablere et effektivt program som er i henhold til World Anti-Doping Code (WADC).

Norge har hatt et langt og vellykket samarbeid som med Kina. Det samarbeidet startet på slutten av 1990-tallet. Samarbeidet har inkludert utvikling av et kvalitetssystem for dopingkontroller, som førte til at dopingkontrollvirksomheten i Kina ble ISO-sertifisert i 2004 og etablering av en NADO i Kina i 2008.

I tillegg har organisasjonene samarbeidet om informasjons- og forebyggende arbeid. Samarbeidet har også ført til en avtale om gjensidige dopingkontroller: Kineserne kan teste norske utøvere som oppholder seg i Kina og motsatt.

I forbindelse med OL i Beijing i 2008 bidro Antidoping Norge til å styrke det kinesiske antidopingarbeidet gjennom samarbeidet. Antidoping Norge stilte med dopingkontrollører og sto for opplæring av personell i Kina. Kultur- og kirkedepartementet støtter Kina-samarbeidet.

Kontakt oss

For mer informasjon om samarbeid med andre NADOer, vennligst ta kontakt med Antidoping Norge på post@antidoping.no.