Er ikke doping narkotika eller rusmidler?

Min sønn har i dag lært i naturfag på skolen (7. trinn) at doping ikke er narkotika/rusmidler. 

Jeg vet jo at det ikke må være det, men det kan være det og er ofte det? Eller? Jeg er opprørt og oppfatter mitt barns lærer komplett ansvarsløs, som kan si noe så bastant. Jeg trenger litt gode argumenter for å opplyse og motivere skolen til å undervise mer «korrekt». Kan dere hjelpe?

 

Hei,

Begrepet doping kan jo brukes i ulike betydninger, bl.a. i forhold til bruk av rusmidler («dope seg på narkotiske stoffer»), men også i forhold til doping i idretten, som kanskje er den vanligste bruken av ordet doping. Det er feil og kategorisk si at doping i idretten eller ift dopinglisten ikke er narkotika/ rusmidler, da dopinglisten favner mange slike stoffer (bl.a. «rusmidlene»/de narkotiske stoffene amfetamin, kokain, cannabis, heroin, metadon etc, for å nevne noen).

Dopinglisten favner imidlertid betydelig bredere enn disse stoffene/stoffgruppene, og det var kanskje dette læreren fokuserte på. De stoffene som brukes hyppigst for sine prestasjonsfremmende egenskaper er ikke narkotika/rusmidler, men anabole stoffer, EPO, veksthormon etc, og man kan nok si at dopingmidler med gode prestasjonsfremmende egenskaper ikke utgjøres av de narkotiske stoffene.

Imidlertid, dopinglista favner, som nevnt, også narkotiske stoffer, og skolen bør nok være mer nyansert i forhold til hva de sier og underviser om på dette feltet. Sannsynligvis kan dette bero på manglende kompetanse i forhold til kompleksiteten på dette feltet, og en kompetanseheving blant lærerne som underviser her hadde kanskje ikke vært helt av veien. 

Mvh

Per Wiik Johansen
Medisinsk sjef
Antidoping Norge

Publisert: 12.10.15 - Oppdatert: 01.12.16

Flere artikler

Får ikke virkning av Dianabol

23 år gammel, har nettopp starta med Dianabol 10mg, bruker 40mg per dag og har ikke fått noe særlig godt resultater eller gått opp i vekt og har gått på det i snart 3 uker.

Mistenker steroidebruk

Hei, Hvordan bør jeg som helsesøster går frem ift elever vgs som det er sterk mistanke om at går på stereoider?